Bekleyin

Çim Halı Tüm diğer büyük icatlar gibi Sentetik Çim de bir ihtiyaçtan doğdu, Spor organizasyonlarının büyümesi ve daha büyük kitlelere hitap etmesiyle birlikte daha yüksek seyirci kapasiteli stadyumlara ve spor tesislerine ihtiyaç arttı. 1965 yılında Amerika Birleşik Devletlerinin Teksas Eyaletinin Houston şehrinde inşa edilen ASTRO Dome Stadyumunun üstü tamamen kapatıldığında sahada doğal çim yetiştirmenin imkansız olduğu ortaya çıktı ve bunun üzerine İlk denemeleri 1960 yılına kadar uzanan Sentetik Çimin atası olarak kabul edilen bu ürün uygulandı. www.cimhali.com  

Chemgrass® tarafından üretilen bu ürün AstroTurf® ticari markasını almakla birlikte, Sentetik Çim tarihinin “Selpak” gibi bir jenerik markası olan ASTRO TURF ortaya çıktı. Astro Turf ifadesi bugün halen dünyanın bir çok yerinde ticari bir markadan öte jenerik bir isim olarak kullanılmaktadır.

İlk uygulandığı 1965 ten bu güne spor endüstrisinin hızlı gelişimine paralel olarak gelişim gösteren Sentetik Çim gerçek , sentetik çim ipliklerinin malzeme teknolojilerindeki devrim niteliğindeki gelişimden sonra 1990’ların ortalarında başladı.

Düşük kayma direncine sahip sporcu cildi ile dost iplikleri yeni teknoloji tesislerde 3. nesil olarak adlandırılan ve İçerisinde elastik katmanlarda barındıran sentetik çimlerin yükselişi önlenemez oldu ve doğal çime çok ciddi bir alternatif oluşturmaya başladı. Tüm bu gelişmelere karşı kayıtsız kalamayan Futbolun Patronu FIFA 2001 yılında sentetik çim yüzeyli sahaları oyun kuralları kitapçığına dahil ederek , sentetik çimin önündeki son engeli de kaldırmış oldu.

www.cimhali.com  

 

İlk zamanlarda Profesyonel stadlar da ilk defa 1966 yıllarında kullanılmaya başlandı ve normal çimlere nazaran daha sert yapısı olduğundan dolayı sakatlanma risklerini de beraberinde getirdi. Bunların üzerine Amerika’da bu çimler kullanıma bir süre ara verilirken İngiltere’de ise 1980 yıllarında bir süre Profesyonel maçlarda kullanıldı fakat burada da aynı etkiler görülünce kısa zamanda doğal çimlere geri dönüldü.

Suni çim halıların kullanılması maliyeti az olduğundan dolayı ilk başlarda daha çok tercih ediliyordu ve bakıma ihtiyaç yoktu. Fakat sertliğinden dolayı sakatlanma yaşayan futbolculardan ötürü kulüpler doğal çime geri döndü. Daha fazla yumuşak fakat bakımı oldukça zahmetli olan doğal çimler yalnızca Profesyonel anlamda oynayan oyuncular için daha uygun görüldü. Tabi ki bunda ayakkabıların da etkisi var.

Son yıllarda daha fazla halı saha gibi küçük sahalarda kullanılan ve popüler hale gelen yapay çimler, burada oynayanlar için daha uygun bir hale getirildi ve oynadıkları ayakkabılar ile uyumlu olması ile beraber sakatlık riskleri de yok denecek kadar azaldı. Bu yüzden yapay çimler artık sadece ufak halı saha maçlarında kullanılmaktadır.

Suni çim halı olumsuz hava şartlarından oldukça az etkilenir. Su geçirgenlik özelliğinden dolayı doğal çime oranla çok daha hızlı kurur. Böylelikle maç iptal ve ertelemelerine gerek kalmaz. Doğal çime oranla daha temiz bir ortamda spor yapma imkanı doğar

Gerçek çimlere nazaran, zamandan tasarruf, maliyet düşüklüğü, bakım gerektirmemesi ve en önemlisi de bir çok mekanda kolaylıkla kullanılabilmesi açısından, suni çim halı günümüzde oldukça ilgi görmektedir. Kullanım kolaylığı ve mekana uygulanması kolay bir sistem olduğundan dolayı, bir çok alış veriş merkezi, spor salonları, halı sahalar, kafetarya gibi işletmeler suni çim halıyı seçerek mekanlarına uygulamışlardır.

Suni çim halı, bildiğiniz gibi özellikle amatör futbol olmak üzere halı sahalarda kullanılan yapay çimdir. 1964 tarihinde ilk defa bulunup icat edilen yapay çimler, Amerikalı iki araştırmacı tarafından Robert Wright ve James Faria kişileri aracılığı ile piyasaya sunulmuştur.

Detaya www.cimhali.com  dan baka  bilirsiniz

FIFA’nın SENTETiK ÇiME BAKIŞI: FIFA RECOMMENDED SERTiFiKASI

 

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği yani bilinen adı ile FIFA, 1960’larda başlayan bu ilk sentetik çim denemelerine ve bu alanda yaşanan gelişmelere karşı duyarsız kalmayıp bu konudaki kalite standartlarını belirlemeye karar vererek FIFA Quality Concept (FIFA Kalite Konsepti) ile Sentetik Çimin futbol zeminlerinde kullanımına yeşil ışık yaktı. FIFA’nın bu yaklaşımı ile “FIFA Recommended” Sertifikalı sahalarda resmi müsabakalar yapılmasına izin verildi. Bu yaklaşım daha sonra birçok ulusal federasyon tarafından benimsendi ve sentetik çime yönelik standartların belirlenmesini sağladı.

FIFA’nın buradaki yaklaşımı doğal çimi benchmark alarak sentetik çimin doğal çimin tüm karakteristik özelliklerine sahip olmasını sağlamak ve bunu sürekli olarak her koşulda korumasını amaçlıyordu. Bu yaklaşım da ikiye ayrılıyordu kalite ve etkileşim:

  • Kalite için tercih edilecek sentetik Çimin asgari sahip olması gereken koşullar belirleniyor (aşınma Direnci, Güneşe Karşı UV dayanımı, vb.)
  • Etkileşimde ise oyuncunun ve topun zeminle etkileşiminin Doğal Çim ile ayni olması hedefleniyordu.(Şok Emicilik, Top Sekmesi ve Cilt Tahrişi, vb.)

Şu anda belirlenen hedeflere ulaşıldı ve artık hedefler daha büyük, Doğal Çimden daha iyisini yapabilmek. FIFA başkanı BLATTER "Futbolun geleceği sentetik Çimdedir" açıklaması ile bunu dile getiriyor zaten. Özetle FIFA Recommended Sertifikasına Sahip bir Saha Gerek kalite gerekse sağlık ve oyun kalitesi acısından FIFA tarafından onaylanmış bir saha anlamına geliyor.

Peki nedir bu “FIFA Recommended” Sertifikası? Nasıl Alınır?  www.cimhali.com  

Tercüme Edilmiş Anlamı “FIFA Tavsiye” Sertifikası. Kısaca Sistem Su şekilde çalışıyor; Sentetik Çim Üreticileri Ürünlerini FIFA’nın belirlemiş olduğu kalite ve oyun karakteristiği kriterlerine göre geliştirip üretiyorlar ve bu ürünlerini yine FIFA’nın akredite ettiği araştırma ve geliştirme laboratuvarları tarafından detaylı ve gelişmiş testlere tabi tutuyorlar, bu testler sırasında ürünlerin kalitesinin yansıra Top zemin etkileşimi ve ayrıca Oyuncu zemin etkileşimi ölçülüyor ve FIFA’nın belirlediği kriterlere uygun olup olmadığı belirleniyor.

Uygun olan ürünler sahalara döşenmeye hak kazanıyor ancak iş bununla bitmiyor. Sonrasında aynı ürünün sahada döşeme sonrası da aynı performansı gösterip göstermediğinin sahada ölçümü yapılıyor. Tüm bu uzun ve zorlu sürecin sonunda ürün belirlenen kriterleri sahada da sağlıyor ise bu saha “FIFA Recommended” belgesi almaya hak kazanıyor. Bir ürün ile yola çıkan bir üreticinin; Ar-Ge ve Test ve Sertifikalandırma süreci 6 Ay ile 1 yıl arası süreçte gerçekleşiyor ve toplam 400.000 ila 550.000 Euro’yu buluyor.

Yapılan testler ürünlerin aşınma dayanımı, Güneşe Karşı Dayanımı, Darbe Emicilikleri, Futbol Topuna verdikleri reaksiyon ve etkileri, Oyuncu Cildine etkilerine varana kadar detaylı bir incelemeden geçtikten sonra ancak Sahalara döşenebiliyor. Sentetik Çim Saha diyerek geçtiğiniz ürünün arkasında çok ciddi bir Ar-Ge, Know-How bulunuyor doğrusu.

An itibari ile sentetik Çimde gelinen nokta oyuncunun zeminle etkileşimde Doğal Çimin sağladığı her şeyi sağlayabiliyoruz, taze biçilmiş çim Kokusunu bile verebiliyoruz. Topun zeminle etkileşimi ise fevkalade iyi durumda, sentetik çimin gelişimi açısından önyargılar haricinde önümüzde hiçbir engel yok.

Şu anda altyapıda sentetik Çim sahada yetişmemiş bir futbolcunun sentetik çime karşı önyargısını anlıyor ve saygıyla karşılıyoruz, ama buda değişecek geçtiğimiz 3 yılda Türkiye’de 200’ün üzerinde sentetik çim saha inşa edildi, 2011 yılında Spor Bakanlığının yatırım planında son 3 yılda yapılandan fazlası var dolayısı ile gelecekte altyapıdan yetişen oyuncuların büyük çoğunluğu zaten bu sahalardan yetişecek ve bu önyargıya sahip olmayacak. BLATTER'in dediği gibi olacak

FUTBOL ‘un geleceği Sentetik Çimde olacak.

www.cimhali.com  

Sakatlanmalar ve Oyun Konforu

 

Şu anda yapılan bir çok bilimsel araştırma var, tüm araştırma sonuçları FIFA Recommended sertifikasına sahip bir sentetik Çimin Doğal Çim ile mukayesesi sonucunda aralarında hiçbir fark olmadığı hatta bazı kriterlerde sentetik çimin daha iyi sonuçlar verdiği bilinen bir gerçek. Zaten FIFA’nın bu konuyu bu denli desteklemesinin sebebi de bu, müsabakaların homojen standartlara sahip sahalarda oynanabilmesi ve bunun sonucunda takımlar arasında adil koşullarda mücadelenin sağlanması.

Aslında sentetik çimin bir diğer talihsizliği de isminden kaynaklanıyor. Sentetik çim, Suni çim, Yapay çim ifadesi algılamadaki yanlışın başladığı yer. Bizim tercihimiz ise SPOR ÇİM'www.cimhali.com  şu anda dünyadaki tüm üreticiler bu ifadenin yaygınlaşması için ortak hareket ediyorlar.

Konuya SPOR Çim'i ile Doğal Çim Mukayesesi olarak bakarsak işin şekli çok değişecektir. Şu anda Türkiye’de bir Spor Çimi üzerinde müsabaka yapılabilmesi için sahanın döşenmesinden sonra FIFA tarafından akredite bir laboratuvar tarafından saha testleri yapılıyor sahanın 16 noktası çok zorlu testlere tabi tutuluyor ve ideal koşullardaki bir doğal çimin koşullarını sağlayıp sağlamadığı kontrol ediliyor.

Ve can alıcı olan ama kimsenin aklına gelmeyen bir soru var. Peki ya Doğal Çim sahalar? İdeal bir Çim saha ile her Doğal Çim saha ayni koşullara sahip mi? İşte burası çok dikkat çekici, şu anda Sentetik çim döşenmiş sahalara yapılan testler doğal çim sahalara yapılsa, acaba kaç tane doğal çim saha ideal koşullara sahiptir? Kaç tanesi testleri geçebilir? Emin olun ki çok azı bu testleri geçebilir hatta iddia ediyoruz birçok birinci lig kulübünün sahası bu testleri geçemeyecektir. Sözün kısası, her çayır, her çimen futbol için ideal bir zemin oluşturmuyor. Spor çimi test ediliyor ve uygun ise müsabakaya izin veriliyor.

FIFA bu durumun farkında ve spor çiminin gelişimini ve yaygınlaşmasını destekliyor, Hâlihazırda FIFA 21 yaş altı tüm Dünya Kupası maçlarını sentetik çim sahalarda oynatıyor. Buna örnek olarak,Çim Halı  olarak 2009 Nijerya’da düzenlediği U17 Dünya Kupası Çeyrek finalmüsabakalarının oynandığı ENUGU NAS Stadyumu Sentetik Çimi www.cimhali.com  tarafından üretildi ve Türk Milli takımı bu sahada oynadığı Maçlarda büyük başari kazandı.

FIFA’nın yanı sıra TFF de Sentetik Çim sahaları destekliyor, şu anda www.cimhali.com  olarak Türkiye Futbol Federasyonu 9 İlde FIFA RECOMMENDED Sertifikasına sahip sahayı yaptırıyor ve bu konuda Türkiye Futbol Federasyonunun tercihi www.cimhali.com  'dan yana oldu.

 

www.cimhali.com  

www.cimhali.com.tr

Sentetik Çim ile Doğal Çim Karşılaştırması

 

Sentetik Çim icat edildiği günden bu yana geliştirilen tüm Sentetik Çim Sistemlerinin amacı hep Doğal Çimin performansını yakalamak olmuştur. Ancak son birkaç yılda yeni geliştirilen malzeme ve gelişen üretim teknolojisi ile Doğal Çimden daha iyi sonuçlar veren sistemler üretilmeye başlandı. Yapılan Testler Oyun Konforu, sporcu ve zemin performansı açısından tartışılacak çok fazla bir şey kalmadığını gösteriyor.

Daha da ötesi tartışma şu anda Doğal çimin performansının sorgulanması noktasına geldi. FIFA ve Diğer Spor Otoriteleri artık her Doğal çimin arzu edilen performansı veremediğinin ve bunun sonucu olarak standartlaşmış düzeyde bir zemin kalitesinin sağlanamadığını her fırsatta dile getiriyor. Bu nedenle artık Doğal çim yüzeylerinde testlere tabi tutulup istenilen şartları sağlayıp sağlamadığı da kontrol edilecek gibi görünüyor. Kısacası Artık Her Yeşil Çayırın Spor için elverişli bir çim yüzey olmadığı herkesçe biliniyor.

Bu bilgiler doğrultusunda Sentetik çim ile Doğal çim arasında bir mukayese yapıldığında ortaya ilginç bir tablo çıkıyor; her mukayesede olduğu gibi burada da elmalar ile elmaları mukayese edecek olur isek öncelikle 1 Sentetik Çim sahanın kaç Doğal Çim sahaya eşdeğer olduğunu belirlemekte fayda var.

Kullanım Saatleri Açısından Bakacak olur isek; Bir Sentetik Çim sahada Haftanın 7 günü günde 7 maç (veya antrenman) yapıldığından yola çıkar isek Haftada 49 maç yılda ise 1.800’ün üzerinde maç yaptırabilirsiniz. Aynı sayıda maç yapabilmek için ihtiyaç duyacağınız Doğal çim saha sayısı ise 8 olacaktır.

“1 Sentetik Çim Saha = 8 Doğal Çim Saha”

www.cimhali.com  

www.cimhali.com.tr

 

Daha Fazla Kullanım, Daha Uzun Ömür

Ekonomik koşullar her spor kulübü için önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu nedenle kulüpler tesislerde altyapı geliştirebilmek, yenileme yapabilmek için bazı ek kaynaklara ihtiyaç duyarlar.

Sentetik çim kulüplere tüm yıl boyunca, güneşli ya da yağışlı her türlü hava koşulunda halı sahayı kullanabilme ve oyuncularını geliştirme fırsatı verir. Sentetik çimin, doğal çim ile aynı oyun kalitesine sahip olmasına karşın bakım maliyetinin düşük olması, aynı zamanda uzun oyun saatlerine ve çoklu kullanıma da imkân vermesi, spor alanlarının sentetik çime yönlenmesini sağlamıştır. Sentetik çimin bu özellikleri, kulüp yönetimlerinin sahayı diğer kulüplere veya kamu etkinlikleri (konserler vb.) organizasyonları için belediyeler ve özel şirketlere kiralayabilmesini sağlar.

Özetle suni çim, bir sahadan daha az yatırım ile çok daha fazla kullanım ve gelir elde etmeyi mümkün kılar.

Konuyu rakam ile özetleyecek olur isek 1 adet Sentetik Çim Sahada Yılda 1.800 ila 2.000 arası müsabaka yapılabilirken Doğal çimde bu Sayı 200 müsabaka ile sınırlı kalır. Yine Yıllık kullanım saati olarak Sentetik Çim 2.500 ile 3.000 saat kullanıma açılabilirken Doğal çim ise 300 saat sınırında kalacaktır.


Düşük İlk Yatırım ve İşletme Maaliyetleri


Açıklama: http://atilimspor.com/content/images/yillik_mac_adedi.jpgAçıklama: http://atilimspor.com/content/images/yillik_kullanim_saati.jpg

1 Sentetik Çim Sahanın sağladığı kullanımı ancak 8 Doğal Çim Sahanın sağlayabildiğini görmüştük. İlk Yatırım Maliyetlerini bu çerçevede incelediğimizde Sentetik Çim İlk Yatırımı yaklaşık olarak 7 kat ucuza mal olmaktadır.

Açıklama: http://atilimspor.com/content/images/ilk_yatirim_maliyeti.jpg

7 yıllık kullanım sonunda ilk yatırım ve yıllık bakım maliyetleri dahil toplam maliyet kıyaslaması yapıldığında sentetik Çim saha 13.5 kat ucuza mal olmaktadır. 1 adet sentetik çim saha ile 1 adet doğal çim sahanın 7 yıllık kullanım mukayesesi sonucunda Sentetik Çim 1.7 kat ucuza mal olmaktadır.

Açıklama: http://atilimspor.com/content/images/maliyet_kiyaslamasi-esdeger.jpgAçıklama: http://atilimspor.com/content/images/maliyet_kiyaslamasi-1_adet.jpg

Düşük Bakım Maaliyeti

www.cimhali.com  üretimi suni çim sistemlerini korumak, doğal çim alanlarını korumaktan çok daha kolaydır.

Suni olarak adlandırılmasına rağmen, gerek hissiyat gerekse görünüm açısından doğal çimden ayırt edilmekte zorlanılan sentetik çimlerin, 7 yıllık bir süre zarfı için bakım maliyeti, doğal çim maliyetine göre 36 kat düşüktür.

Açıklama: http://atilimspor.com/content/images/7_yillik_bakim_maliyetleri_toplami.jpgHijyen ve Güvenlik

Sentetik çim sistemlerinin güvenli olmadığı, toksik veya zararlı olabileceği düşüncesi, bu konuda yapılan araştırmaların sonuçları ile ortadan kalkmıştır.

Sentetik çim alanları üzerinde yapılan birçok araştırma, suni çimin doğal çimden çok daha güvenli olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Sentetik çimin polietilen veya polipropilen hammaddelerden oluşmuş olması sayesinde, üzerinde canlı organizmaların gelişmesi mümkün değildir. Aynı zamanda zararlı bakteriler veya böcekler de sentetik çim içinde barınamaz. Yani çocukların, suni çim üzerinde oynarken herhangi bir enfeksiyon kapması mümkün değildir.

Zor İklim Koşulları - Dayanıklılık

Spor alanı yüzeylerini oynanabilir yapma çabaları, kulüp ve stadyum işletmelerinin en önemli sorunlarından biridir. Yüzeyin pürüzsüzlüğü oyuncunun performans ve başarısını doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Buna karşın birçok bölge, ekstrem iklim koşulları; kar, kuraklık, ağır yağmurlar gibi nedenlerle doğal çim büyümesi için uygun değildir.

FIFA tarafından geliştirilen Kalite Kavramına uygun olarak döşenen sentetik çim sistemi, başta futbol olmak üzere her türlü yüzey için ekonomik, güvenli ve dayanıklı bir çözümdür. Bu sentetik çim sistemi bakım maliyeti açısından tasarruf, sporcular için ise sınırsız eğitim fırsatı sunmaktadır.

Standardizasyon

Sentetik çim sistemlerinin en önemli özelliklerinden biri olan standardizasyon sayesinde, suni çim kullanımı konusunda var olan endişeler yok olmuştur. Özellikle futbolcular farklı bölgelerdeki çeşitli futbol takımları ile rakip sahalarda oynanan oyunlar sırasında, alan yüzeyinin pürüzlü ya da düz olmasının, kendi sahalarına göre hızlanmalarına ya da yavaşlamalarına neden olmalarından şikayetçidirler.

FIFA kalite konseptine (FQC) uygun olarak üretilip döşenen Sentetik Çim sahalar, belirli standartları karşıladıklarında FIFA RECOMMENDED belgesi almaya hak kazanırlar. Bu konsept ile kurulan ve standardizasyon sağlanan alan yüzeyleri, oyun kalitesini arttırır ve oyuncuların bilmedikleri sahalarda yaşayabilecekleri sıkıntılar önlenmiş olur.

Çevre Dostu

www.cimhali.com  tarafından üretilen ve içeriğinde ağır metaller ya da zehirli maddeler bulunmayan sentetik çim sistemleri, su kaynaklarının sorumsuzca tüketilmesinin önlenmesi konusunda önemli bir adımdır.

www.cimhali.com  , şok emilimi sağlamak için dolgu olarak Geri dönüşüm ürünü olan SBR granülleri sistemler kullanmaktadır.

www.cimhali.com  sentetik çim halısı, çevre dostudur.

Geniş Kullanım Alanları

Havaalanları, oyun parkları, pistler, sığınaklar, bahçeler, teraslar gibi çeşitli alanlar sentetik çim sistemleri ile bakım ve sulama masrafı olmaksızın dekoratif ve kullanışlı hale getirilebilirler.

www.cimhali.com  

www.cimhali.com.tr

 

A

Apre: Sentetik Çim Havlarının özel kimyasal ile tabana bağlanmasını sağlayan Sırt Kaplama Yöntemi

Açılı Top Sekmesi (Angle Ball Rebound):

Topun Saha Yüzeyine 45 derece açı ile çarpması sonrası hareketinin incelendiği, sahanın sert yada yumuşak olup olmadığına dair belirleme yapan Saha Test Yöntemi.

Altyapı (Base or SubBase): Sentetik Çim sisteminin uygulamasına elverişli hale getirilmiş zemin.

Alev Almazlık (Fire Resistance): Sentetik Çim Sisteminin belli bir sürede yanmadan ve alev almadan belirli bir Sıcaklığa ve aleve dayanabileceğini belirleyen bir test.

Aşınma Direnci (Tear resistance): Sentetik Çim Sisteminin üzerinde oluşan Sporcu trafiğinde dayanıklılığını ölçen test metodu

B

Boyuna Serim: Döşeme Esnasında Sentetik Çim Rulolarının Sahanın Boyunca serilmesi ile yapılan montaj tekniğine verilen ad.

Boyuna Sıklık : Sentetik Çim Sistemini oluşturan Halının Bir dikiş sirasinin 10 cm uzunluğunda bulunan toplam dikiş adedi.

C-Ç

Çim Halı: Sentetik Çimin diğer bir adı

Çocuk Oyun Alanı: Sentetik Çim veya Kauçuk esaslı zemin kaplama malzemesi ile kaplanarak çocukların oyun parkında düşme sonucu oluşacak yaralanmalara karşı korumalı oyun sahası

Çift Komponentli Yapıştırıcı : Sentetik Çim rulolarını birbirine yapıştırmak için kullanılan ve iki bileşenin karıştırılması ile yapışma sağlayan tutkal

Çift Bileşenli Yapıştırıcı : Sentetik Çim rulolarını birbirine yapıştırmak için kullanılan ve iki bileşenin karıştırılması ile yapışma sağlayan tutkal

D

D-tex: Sentetik Çim Halının Havlarını oluşturan ipliklerin tanımlama değeri. Bu değer 10.000 metre uzunluğundaki ipliğin gram cinsinden ağırlığına tekabül eder.

Dolgu: Sentetik Çim Sisteminin döşenmesi esnasında havlar arasına yerleştirilen ve Sentetik Çim Sisteminin performansını etkileyen ve genellikle kum ve SBR Granülden oluşan Katman

Doğal Dolgu: Doğal Lifler ve Kauçuk karışımı ile elde edilen Dolgu Sistemi

Drenaj (Drainage): Sentetik Çim Sahaların yağmur Sonrasında yüzeye düşen yağmuru hızla sahanın dışına aktarılmasını sağlayan altyapı içerisindeki borulama sistemine verilen ad.

DuoGrass : www.cimhali.com  

www.cimhali.com.tr

Tarafından Üretilen çift renkli Sentetik Çimin Ticari Adi

DuoTone: Diger bir üretici Tarafından Duograss muadili Üretilen çift renkli Sentetik Çimin Ticari Adi

DuoTurf: Diğer bir üretici Tarafından Duograss muadili Üretilen çift renkli Sentetik Çimin Ticari Adi

E

Enine Serim: Döşeme Esnasında Sentetik Çim Rulolarının Sahanın Eni yönünde serilmesi ile montaj yapılması tekniğine verilen ad.

EPDM: Sentetik Kauçuk Granül

Ek yeri Bandı : Sentetik Çim rulolarını birbirine yapıştırmak için kullanılan ve iki bileşenin karıştırılması ile yapışma sağlayan tutkalın üzerine uygulandığı bant

Enine Sıklık: Bnkz Gauge

F

FIFA Kalite Konsepti (FIFA Quality Concept):

2001 yılında günümüze dek yürürlükte olan FIFA’nın Sentetik Çim sahaların kalitesinin belirleyen bir Konsepttir. Bu konsept ile Saha sahipleri (Futbol Kulüpleri, Belediyeler, Spor bakanlığı , Futbol Federasyonu) Sahalarının Futbol Oynamaya Elverişli olduğunu belgelendirebilmekte ve ayni zamanda sahaların Futbolun ve Futbolcunun ihtiyaç duyduğu gereksinimleri sağlayacak kalitede olduklarını tespit edebildikleri bir sistemin uygulanmasıdır.

FIFA RECOMMENDED:

Araştırmalar sonucunda Sentetik Çim endüstrisi ve FIFA’nın ortak çalışması ile 2 adet saha düzeyi geliştirilmiştir. Bunlar sırası ile FIFA RECOMMENDED 1 STAR ve FIFA RECOMMENDED 2 STAR’dır.

FIFA RECOMMENDED 1 Star daha çok amatör kulüpler antrenman sahaları ve Belediyelerin halka hizmet amacı ile yaptırdıkları sahalar için uygulanan giriş seviyesinde bir kalite standardını belirleyen Bir Sertifikadır

FIFA RECOMMENDED 2 Star Daha profesyonel ihtiyaçlara hitap eden FIFA RECOMMENDED 1 Star’a nazaran ust seviyede bir sertifikasyon olup Dünya Kupası Final Maçının dahi oynanabilecegi zemin performansını işaret eder.

Fibrile Sentetik Çim (Fibrillated): Bant(tape) şeklinde üretilen ve üzerine kesikler atılmak sureti yırtılarak doğal görünüme kavuşan ile Bir iplik çeşidini tarif eden terim

G

Gauge : Sentetik Çim Halının iki dikiş sirasi arasında bulunan mesafeyi belirleyen inch cinsinden bir değer.

Gri Granül: Gri Renkli Uretan Kauçuğundan elde edilen ve Güneş ışınlarına karşı dayanıklılığı düşük Elastik Dolgu malzemesi

Grass Siding: Binaların veya Duvarların Cephelerinin Sentetik Çim Halı ile kaplanmasına verilen ad.

H

Hav Boyu: Sentetik Çim Tanımlamasında Kullanılan ve Sentetik Çim Sisteminin Toplam Yüksekliğini ifade eden bir terim.

Hav Ağırlığı: Bu terim Sentetik Çimin 1m2 sinde bulunan tüm havların toplam ağırlığını ifade eder.

Hav Yönü (Pile Direction): Sentetik Çim üretimi esnasında havların tamamı belli bir yöne doğru yatar ve buna hav yönü denir. Döşeme esnasında buna dikkat edilmediği takdirde sahada ton farklılıkları varmış görüntüsü oluşabilir ancak bu sorun zaman içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Helmetin : Sentetik Çim rulolarını birbirine yapıştırmak için kullanılan ve iki bileşenin karıştırılması ile yapışma sağlayan tutkalın üzerine uygulandığı bant

www.cimhali.com  

www.cimhali.com.tr

 

Kuartz Kum: Sentetik Çimin dolgusu esnasında stabilizasyon amaçlı kullanılan Silika ve/veya quartz içerikli ince ve yuvarlak taneli kum.

Kumlu Sistem : İçerisine Sadece kum dolgusu yapılan ve elastik katman kullanılmayan Kisa Havli Sentetik Çim Sistemi

Kum Dolgulu Halı : Bknz Kumlu Sistem

Kapalı Halı Saha: Çelik Konstrüksiyon bir yapı ile üzeri branda veya plaspanel gibi malzemeler ile kapatılarak dış iklim şartlarından korunaklı Sentetik Çim Halı Saha.

L

Lisport Testi : Sentetik Çim Sisteminin laboratuvar ortamında belli kullanım ömrü sonunda ne hale geleceğini belirleyen test. Bu test ile Sentetik Çim Sisteminin 2, 5 yada 10 yıllık kullanımını 1 ay gibi bir sürede simule edebilir ve bu süre sonunda ne hale geleceğini görmek mümkündür.

M

Monofilament: Bir Sentetik Çim ipliği türü, Fibrileden farklı olarak bu iplikler İlk üretiminden itibaren daha tane tane daha Doğal bir görünüme sahiptir.

N

Non Infill: Dolgusuz Sentetik Çim Halı Sistemi, İçerisine Kum veya SBR Granül dolgusu yapılmadan kullanılabilen Sentetik Çim Sistemi

O

Ofsayt Çizgili: Bknz Zebra Desen Döşeme Tekniği

S-Ş

SBR Granül: Geri Dönüşüm Metodu ile elde edilmiş ve Sentetik Çim Sisteminin elastik katmanını oluşturan Kauçuk Granüllere verilen ad.

Sentetik Çim: Polietilen veya benzeri hammaddelerden üretilmiş sentetik ipliklerin Tufting Yöntemi ile Dokuma Bezi üzerine dokunarak elde edilen Doğal Çim görünüm ve özelliklerine sahip yüzey kaplaması.

Sırt Kaplama: Sentetik Çim Havlarının özel kimyasal ile tabana bağlanmasını sağlayan Sırt Kaplama Yöntemi

Suni Çim: Sentetik Çimin diğer bir adi

Saha Testi (Field Test):

Spor Bakanlığı ve Diğer kurumların Sentetik Çim sahanın montajının tamamlanmasını takiben yapılmasını istediği ve sahaların FIFA tarafından FIFA RECOMMENDED Sertifikası ile sertifikalanması için yapılması gereken test.

FIFA RECOMMENDED belgesi ancak bu testten basari ile gecen sahalar için düzenlenir ve bu belge o sahanın futbol oynamaya uygun olup olmadığının bir kanıtı gibidir.

Şok Emicilik (Shock Absorption):

Bu terim FIFA Kalite Konsepti çerçevesinde FIFA Recommended Belgesi alınması için yapılan saha testlerinde ölçülen bir kriter olup saha zeminin sporcudan gelen darbeleri ne kadar absorbe ettiğini emdiğini ve sporcuyu koruduğunu belirleyen bir kriterdir.

Şok Tamponu, Şok Pad, Shockpad : Bazı Sentetik Çim Sistemlerinde Sistem Şok emiciliğini sağlama amaçlı olarak sentetik çim halıların altına serilen darbe emici katman.

T

Taban Bezi: Sentetik Çim Halının üzerine dokunduğu Dokuma kumaşı

Top Yuvarlanma Rampası (Ball Roll Ramp):

FIFA Performans kriterleri çerçevesinde Sentetik Çim sahanın ipliklerinin top yuvarlanmaya karşı direncini ölçen Test Aparatı. İdeal sonuç değeri 4 ila 8 m arasındadır. Ayni zamanda bu aparat ile yapılan test ile sahanın bakim zamanının gelip gelmediği de tespit edilir.

Tel Orgu: Sentetik Çim Sahanın etrafını çevreleme için kullanılan Kafes Tel Sistemi

Tutkal: Sentetik Çim rulolarını birbirine yapıştırmak için kullanılan ve iki bileşenin karıştırması ile yapışma sağlayan yapıştırıcı

U-Ü

Üçgen Fırça (Drag Brush)

Saha bakımında kullanılan ve dolgu malzemesinin sahaya düzgün biçimde olarak dağıtılmasını ve havların dik durmasını sağlayan bakim aparatı.

U.V. Dayanıklı :Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sağlayan bir kimyasal koruyucuya sahip hammadde

Y

Yapay Çim: Sentetik Çim diğer adi

Yeşil SBR Granül: SBR Granüllerin yüksek teknoloji işlemler ile renkli poliüretan ile kaplanması ile elde edilen gelişmiş Granül Dolgu Sistemi.

Z

Zebra Desen: www.cimhali.com  

www.cimhali.com.tr

Sentetik Çim Döşeme Tekniğinde Açık ve koyu renkli Sentetik Çim rulolarının Enine Serim ile Sahaya Ofsayt Çizgili bir döşeme yapılma tekniği.

www.cimhali.com  

www.cimhali.com.tr

 

Çim Halı

Çim halı, değişen teknolojik gelişmelerle birlikte dekorasyonda yaygın olarak kullanılan ürünler içerisinde yeri alır. Çim halılar doğayı yapay olarak da olsa yaşam alanlarına taşımak isteyenlerin tercihidir.
 

Çim Halı Nedir?

Çim halı, doğal çimin sentetik yeşil tonlarında iplerlerle yeniden oluşturulması ile tasarlanan halılardır. Çim halı modelleri, dekoratif kullanım için özel olarak dizayn edilir. Genellikle dış dekorasyon ürünü konumundayken son yıllarda ev içi dekorasyonlarının da bir parçası halini almıştır. Evin hemen her bölümünde rahatlıkla çim halı kullanılabilir. Çim halı modelleri, özel iplik dokumaları sayesinde doğanın yeşilini evlerine taşımak isteyenler tarafından tercih edilir.
 

Çim Halıların Kullanım Alanları

Suni çim halı modelleri genel olarak; spor salonları, tenis kortları gibi dış mekanlarda kullanılır. Ancak çim halılar; ev, okul, otel gibi akla gelebilecek tüm iç ve dış mekanlar için de kullanılabilir. Çim halının ev dekorasyonunda en fazla kullanıldığı yerler balkon ve teraslardır. Balkon ve teraslar insanların rahatlamak ve dinlenmek istedikleri, hava alıp sevdikleriyle vakit geçirdikleri alanlardır. Dolayısıyla bu alanlarda çim halı tercih edilmesi yaygındır.

Balkonuna çim halı kaplama yaptırmak isteyenlerin aklına ilk gelen soru: "Balkonda çim halı kullanışlı mı?" olabilir. Çim halı hem kolay temizlenmesi hem de kolay montajı açısından kullanışlıdır. Bu nedenle her mekanda rahat kullanılabilir. Balkonda çim halı kullananlar kendilerine şehrin içinde konforlu bir alan yaratabilirler. Bu ürünler, balkonlar dışında; villa, restoran bahçeleri gibi dış alanlar için de uygundur. Çim halı Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde oyun parklarında da kullanılır. Oyun parklarının zemini de 2000’li yıllarından başından beri çoğunlukla çim halıdan tercih edilmektedir. Dış alanlarda kullanımının yanında son yıllarda çim halılar evin iç dekorasyonunda da yer alır. Ev içerisinde çim halı yolluk şeklinde belli bir alanda kullanılabileceği gibi tüm zemin çim halı ile kaplanabilir.
 

Çim Halı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Son zamanlarda yaygın olarak kullanılan çim halıyı seçerken dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında çim halının üretildiği malzemenin yapısı gelir. Çim halılarda kullanılan malzemenin kaliteli olup olmadığı iyi araştırılmalıdır. Çim halının kullanılacağı alana göre dikkat edilecek hususlar değişiklik gösterir. Özellikle oyun parklarında kullanılacak çim halı malzemesinin yumuşak yapıda olmasına özen gösterilmelidir. Kolay montajı ile dekorasyonlarda yaygın olarak tercih edilen ürünlerin sağlık açısından da zararlı olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kullanılan çim halının üretildiği malzemenin uzun ömürlü olup olmadığı iyi araştırılması gereken bir başka konudur.
 

Çim Halı Temizliği ve Bakımı

Çim halılar yaygınlıkla dış dekorasyonda kullanılan halılardır. Bu halıların uzun ömürlü kullanılabilmesi için temizlik ve bakımlarının düzenli yapılmalıdır. Balkonda çim halı temizliği esnasında öncelikle halı üzerine düşen maddelerin toplanması gerekir. Suni çim halıları dış etkenlerden korumak önemlidir. Dış maddelerin halının üzerinde çok uzun süre durmaması gerekir. Çünkü dış etkenlere dikkat edilmediği takdirde çim halıların kullanım ömrü azalır.

Pek çok farkÇim halıların temizliği kolaydır. Farklı türlerde süpürgeler ile süpürülebilir. Spor alanlarında kullanılan çim halıların malzemeleri farklılık gösterdiği için buralarda süpürge yerine önce elle temizlik yapılıp daha sonra süpürge tutulmalıdır.
 

Çim Halı Fiyatları

Özellikle spor salonları ve dış mekan dekorasyonlarının parçası olan çim halı metre kare fiyatı ürünün cinsine ve kalitesine göre değişkenlik gösterir. Çim halıda kullanılacak malzeme, çim halının kullanılacağı alanın büyüklüğü çim halı fiyatlarında değişiklikler oluşturur. Yüksek fiyatlı halıların yanı sıra ucuz suni çim halı fiyatlarıda bulunabilir.

Siz de aradığınız çim halı ürünlerini Halı Stores'un geniş ürün yelpazesi içerisinden kolaylıkla bulabilirsiniz.



Çim halıda EN KALİTELİ ÜRÜNLER EN UYGUN FİYATLAR bilgi için lütfen bize ulaşın.. www.cimhali.com.tr